May 222014
 

Granit je dubinska magmatska stena, iz grupe kiselih magmatskih stena. Reč granit dolazi od latinske reči granum (zrno), čime se objašnjava njegova okom vidljiva zrnasta struktura. Široko je rasprostranjen u Zemljinoj kori. Nastao je hlađenjem i učvršćivanjem užarene magme u unutrašnjosti Zemlje i to na dubinama između 1,5 i 50 kilometara. Tokom kristalizacije magme  dolazilo je do mešanja sa drugim stenama, što daje veliku raznolikost boja i šara granita. Prosečna gustina granita je 2.750 kilograma po metru kubnom.  Za razliku od drugih magmatskih stena, granit nije nađen na Mesecu.

Granit je jedan od najtvrđih materijala, čvrst i otporan. Može se uglačati do visokog sjaja pa obrađeni komadi ovog kamena izgledaju jako lepo. Granit se danas često koristi kao podni kamen u javnim i  komercijalnim zgradama, a sve češće i u privatnim kućama – pored podova i stubova, od granita se izrađuju lepe i praktične radne ploče za kuhinje.

Pojavom kiselih kiša granit je postao pogodniji za spoljašnju upotrebu od mermera, jer je izdržljiviji. Koristi se i za kamene kocke i ivičnjake na ulicama, za oblaganje tunela, za nadgrobne spomenike i dodatnu galanteriju…

Granit je danas u širokoj upotrebi zbog  svog svojstva da je jako trajan materijal koji pri tom svojim izgledom privlači poglede.

Nalazišta – Granit čini veliki deo kontinentalnih kora. Nastao je u različitim vremenima istorije Zemlje, od pre milijardu do nekoliko desetina miliona godina. Najstarije granitne stene nalaze se u Švedskoj, Britaniji i Arizoni.  Granit je najčešća osnova ispod sedimentnih stena. Iako je široko rasprostranjen, samo u određenim područjima postoje komercijalno vredna nalazišta (kamenolomim) granita – Skandinavija, Španija, najviše u Galiciji i Ekstramaduri, Brazil, Indija, južni deo Afrike, tj. Angola, Namibija, Zimbabve, Južna Afrika.

 

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.